96 km kvůli sushi

Krásné ráno všem,
jedna z mých vášní, o kterých jsem tu ještě nepsala je sushi. Dlouho mi trvalo, než jsem přišla této dobrotě na chuť.
„Syrová ryba s rýží a řasou, bleh,“ říkala jsem si. Kdysi jsem bývala ten typ člověka, co se držel staré známé české kuchyně a sem tam jsem si zašla do fast foodu. O tom, že sushi není nic pro mě, jsem byla přesvědčená zvlášť poté, co jsem se, jako mnozí jiní, nechala nalákat na jeho nízkou cenu v RegioJetu. Samozřejmě chutnalo jako ponožka a už jsem to nikdy v životě nechtěla vidět, natož jíst. Naštěstí mám v Praze kamaráda Oťase, který sushi naprosto zbožňuje a který mi zkrátka musel dokázat, že je to dobrá věc. A tak, když jsem u něj jednou kvůli modelingu přespávala, objednal nám údajně to nejlepší sushi. Logicky jsem byla k té rybičce trochu skeptická ale světe div se, stačilo zaplatit několik set korun navíc (oproti Regia) a ono to bylo dobré 😀

A tak jsem si nakonec tuhle ňaminku zamilovala. Začala jsem vyhledávat restaurace, které sushi nabízejí a stala se z něj má nová závislost. Kterou vám vřele doporučuji, protože ať toho sníte, kolik chcete, stejně z té rýže a kousku ryby nebo zeleniny nepřiberete. Jediné, co vás na sushi může naštvat je jeho cena. A proto, ráda vyhledávám nové restaurace, které vám nabídnou ty největší a nejlepší kousky, za co nejlepší cenu. A protože v Ostravě je sushi restaurací po čertech málo a už tu zkrátka není co objevovat, rozhodla jsem se spolu s přítelem vyrazit do nedaleké Olomouce.
Přestože námi vybraná restaurace nebyla moc blízko hlavního nádraží a rozhodně nebyl dobrý nápad jít v tom horkém, slunečném počasí pěšky, nakonec jsme úspěšně došli na místo. Restaurace s názvem CODO – Vietnamese deli & sushi bar vypadala velice slibně.
Jakmile projdete hlavními dveřmi, ocitnete se v první, z celkově dvou místností. Obě místnosti nabízí posezení na poměrně pohodlných dřevěných židlích u dřevěných stolů. Jediným podstatným rozdílem je, že v první místnosti se vám naskytá pohled na krásné obrazy, přičemž v té druhé na velké akvárium a na bar, kde se sushi připravuje.

Do restaurace jsme došli zhruba v čase oběda, a proto není divu, že všechna místa byla z většiny obsazená. Jedno místečko přece jenom ale zbylo a tak jsme se usadili a začali vybírat z opravdu bohatého jídelního lístku. Restaurace nabízí vietnamské polévky, předkrmy (jako jsou knedlíčky a závitky), a saláty. Dále sushi, nudle, nebo třeba pečenou kachnu, či lososa.
Jak jsem ale řekla, já jsem přišla vyzkoušet sushi. Na první pohled mě překvapila jeho poměrně levná cena. Větší sety (asi 20ks) stály kolem 300Kč, malé sety (asi 10ks) stály zhruba půlku. V téhle chvíli jsem se začala lehce bát toho, co dostanu na talíř. Z mé vlastní zkušenosti, levnější sushi v restauraci, která nabízí třeba i nudle, nestojí většinou za nic.

Podnik měl ale dobré recenze a byl napraný lidmi. Přišlo mi hezké, že servírka přišla téměř okamžitě, když jsme měli okouknutý nápojový a jídelní lístek. Už mi ovšem nepřišlo tak hezké, když přítel dostal pivo mnohem později, než jsme dostali jídlo. Copak načepovat pivo trvá déle, než připravit sushi? 😀
Jakmile bylo jídlo na stole, pokoušela jsem se ho pro vás nafotit v rekordním čase, mezitím co si přítel myl ruce. Určitě (především vy ženy) znáte ty pohledy vašich přítelů/manželů/kamarádů když fotíte jídlo a oni ho už chtějí baštit. Hladoví medvídci.

A co jsme si teda dali? Můj talíř obsahoval 22 kousků. 8 Sake Avo uramaki , 8 Sake Kappa uramaki, 6 Sake maki. Sushi s avokádem a lososem mi chutná asi nejvíc.
Byla jsem příjemně překvapená, že bylo sushi podáváno se zeleninovou přílohou, pokapáno dvěma typy omáček a posypáno kaviárem. Většinou jsem k němu dostala jen sójovku, wasabi, zázvor a hůlky. Sushi už na první pohled vypadalo moc dobře a vonělo opravdu čerstvě. Kousky byly velké a „náplň“ byla poctivá. Rýže byla tak akorát tvrdá a řasa tak akorát měkká. Nesnáším, když se vlhkost z rýže nestihne vsáknout do řasy a ta vám pak při kousání zůstane v puse, tvrdá a nerozkousaná. Bleh.
Tady tomu tak naštěstí nebylo. Jediné, co bych sushi mohla vytknout, byly ty dva typy omáček, které mi moc nechutnaly.

Přítel si dal rovněž sushi – 6 Sake Maki a 2 Sake nigiri. Protože je prase, na stůl si ještě objednal nudle. Přestože porce za 129kč vypadala celkem nenápadně, pod hrstí zelí se skrývalo obrovské množství masa. Zelenina byla čerstvá ale nebylo ji moc. Obrovskou výhodou těchto nudlí bylo, že neobsahovala tu nezdravou glutamanovou omáčku, kterou znáte od klasických „číňanů“.
Co se týče jídla, byli jsme tedy oba naprosto najezení, spokojení a na to, že šlo o tolik jídla, si naše peněženky ani tak moc nepobrečely.

Co mi přišlo ale naprosto tragické, byla obsluha. Ano, číšnice za námi přišla hned. Ale taky to bylo naposledy. Nikdo se nás nezeptal, jestli chceme další pití, jakmile jsme měli dopito. Dokonce jsme si o další museli přijít říct na bar. Nikdo se nás neptal, jestli nechceme ještě něco, když jsme měli dojezeno. Servírka měla totiž moc práce s psaním na mobilu. Prázdné talíře nám zůstali na stole ještě asi 20 minut poté, co jsme dojedli a čekali na vlak. Největší gól byl, když nám těsně před naším odchodem přišel talíře odnést sám kuchař, protože slečnu to prostě nenapadlo.
Posledním kritériem, které do svého hodnocení vždy zahrnuju, jsou toalety. Ehh… no zkrátka děs.
Nevím kdy naposledy čištěné, v rohu místnosti byl prach, bez toaletního papíru a mýdla.
Zkrátka: Pokud je vám jedno, jestli si dáte sushi, nebo řízek, asi vás restaurace příliš nenadchne a doporučovala bych vám jít jinam.
Pokud ale milujete sushi nebo japonské jídlo tak jako já a jste pro něj ochotní přehlednou pár věcí, rozhodně tuhle restauraci navštivte. Jídlo je opravdu výborné, poctivé a za dobrou cenu. Prostředí restaurace je moc pěkné. Za mě kulinářský sushi zážitek, jak má být. Tak tam skočte a do komentu napište, jak se vám tam líbilo.
S láskou,
Ani

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *